Ashwagandha conține numeroase substanțe benefice precum flavonoide, antioxidanți – catalaza, glutationul, alcaloizi, aminoacizi esențiali, steroli, lignani, triterpene.
Are efecte anxiolitice, sedative, anticonvulsivante, îmbunătățește memoria și crește atenția și concentrarea. Beneficiile neurologice fac extractul foarte util în anxietate, insomnie, depresie, în boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Are efecte asupra sistemului imunitar, antioxidant, antiiflamatorii – suprimarea citokinelor pro-inflamatorii, stimulează producerea de imunoglobuline, activează macrofagele, limfocitele.
Este folosită în scop medicinal în oncologie. Datorită efectelor sale de reducere a proliferării celulare, a efectului antimetastatic, dar și prin promovarea acțiunii stemului imunitar, Ashwagandha are acțiune anticancerigenă. Reducând dimensiunea tumorală prin inducerea apoptozei și supraviețuirea pe termen lung a pacienților oncologici. Un alt beneficiu pentru care este inidcată în această afecțiune este cel de îmbunătățire simptomatologiei, reducând durerea la pacienții în stadii avansate.
La pacienții diabetici, are efect de reduce a glicemiei, reduce greutatea corporală, are efect antiinflamatorie. În unele studii a fost chiar dovedită acțiunea de promovare a proliferării celulelor pancreatice secretoare de insulină restante.
Stimulează funcția sexuală și crește fertilitatea prin creșterea nivelului de testosteron, creșterea volumului de spermatozoizi. S-au dovedit efecte benefice și asupra funcției sexuale ale femeii.
Au fost dovedite efecte benefice asupra glandei tiroide. Este indicată în cazul pacienților cu hipotiroidism.
Nu este indicată persoanelor care au afecțiuni autoimune precum lupusul eritematos sitmic și poliartrita reumatoidă.Intareste sistemul imunitar;
Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului respirator;
Actiunea antioxidanta previne formarea bolilor neurogenerative;
Activeaza coloniile formatoare de celule de la nivelul maduvei osoase, reducand riscul scaderii nivelului sangvin al limfocitelor din perioada tratamentului de chimioterapie.

Bibliografie
https://ro.julinse.com/beneficiile-lui-ashwagandha/
https://ro.guide-herb.com/ashvagandha-instrukcija-po-primeneniju