Cantharellus cibarius conține metaboliți activi – uleiuri esențiale, ergosterol, chitinmanoza, polizaharide, acid ramolinic, substanțe minerale precum fierul, manganul, seleniu, cupru și vitamine liposolubile, vitamina D, și hidrosolubile, o mare parte din complexul de B-uri.
La nivelul sistemului nervos central are multiple beneficii deoarece produce vasodilatație la nivelul creierului, încurajează multiplicarea neuronilor, îmbunătățește funcțiile cognitive. Este indicat în demență și Alzheimer, anxietate, depresie, migrenă. Este deosebit de eficientă în boli neurodegenerative.
Este indicat pentru scăderea riscului diabetului zaharat de tip 2, la persoanele predispuse care au multipli factori de risc, dar și pentrru persoanele care au deja această afecțiune în vederea evitării apariției complicațiilor, boli cardiovasculare, boală cronică renală, neuropatie, retinopatie diabetică.
Are efect antiinflamator prin inhibarea unei enzime, ciclooxigenaza, antiiritativ, astringent, antioxidant, reduce roșeața la nivel cutanat. Extractul este indicat în diferite afecțiuni dermatologice. Are efect cicatrizat, stimulează fibrogeneza,stimulează sinteza de colagen, este indicată cu scop regenerativ și cicatrizant în diferite leziuni cutanate.
Are efecte antibacteriene, antiparazitar, antituberculos, efect tonic. Este indicat astfel în diferite infecții, în special împotriva bacteriilor gram negative, parazitoze, în tuberculoză cu diferite localizări.
Bibliografie
https://scinapse.io/papers/2805244821
https://rum.healthycatchups.com/lechebnye-svojstva-lisichek.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29256843