Ciuperca Chaga conține numeroase minerale – potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, dar și numeroase substanțe organice cu acțiune benefică asupra organismului precum fibre, acid oxalic, compuși steroizi, polizaharide, celuloză, lignină, fenoli, acizi triterpenici și o serie de vitamine din complxul de B-uri.
Are ativitate anticancerigenă, citostatică, antiinflamatorie, analgezică, antioxidantă, reduce transpirația. Totodată, are rol în menținerea homeostaziei, consolidarea sistemului imunitar și anumită activitate asupra sistemului respirator și cardiovascular, reduce glicemia.
Este folosită în scop medicinal în oncologie. Datorită efectelor sale de reducere a proliferării celulare, a efectului antimetastatic, dar și prin promovarea acțiunii stemului imunitar, Chagas are acțiune anticancerigenă. Reducând dimensiunea tumorală prin inducerea apoptozei și supraviețuirea pe termen lung a pacienților oncologici. Un alt beneficiu pentru care este inidcată în această afecțiune este cel de îmbunătățire simptomatologiei, reducând durerea la pacienții în stadii avansate.
Este indicată în diverse afecțiuni secundare infecțiilor bactriene și virale pentru efectul său asupra sistemului imunitar, pentru efectele sale bactericide, astringente și antiinflamatorii. Astfel, este deosebit de utilă administrarea extractului în sezonul rece în special în vederea prevenirii infecțiilor, gripelor și răcelilor, dar și cu scop curativ în laringită, amigdalită, traheită. Un efect desebit are și asupra cavității bucale, fiind utilă în stomatită, parodontită.
Extractul din ciuperca Chagas are un efect deosebit la nivel hepatic, reduce toxicitatea drog indusă, atât secundar consumului de medicamente hepatotoxice, cât și secundar consmului cronic de etnol. Ajută la regenarea hepatică și are efect antioxidant prin inhibarea superoxid dismutazei. Este indicat și în hepatita virală și în steatoza hepatică non alcoolică. Asupra sistemului gastrointestinal, ciuperca este utilă și în afcețiuni inflamatorii precum colita, gastroenterita, ulcerul gastric și duodenal, dar și în diskinezie biliară – amelioreză durerea, îmbunătățește digestia, are efect antiinflamator.
La pacienții diabetici, are efect de reduce a glicemiei, reduce greutatea corporală, are efect antiinflamatorie. În unele studii a fost chiar dovedită acțiunea de promovare a proliferării celulelor pancreatice secretoare de insulină restante.
Contraindicatii. Nu este indicată folosirea pe timpul sarcnii și în timpul alăptării. Nu este indicată utilizarea extractului de către persoanle care au probleme de coagulare sau care urmează un tratament cu anticoagulante sau antiagregante. Totodata, e necesară reducerea dozei la persoanele care au afecțiuni renale.
Bibliografie
https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/chaga-inonotus-obliquus-11853633
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1474/chaga
https://www.verywellhealth.com/what-can-chaga-do-for-you-89553
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/chaga-mushroom