Coriolus versicolor este o ciupercă cu deosebite acțiuni asupra organismului uman datorită compușilor extrași, în special polizaharidelor Krestin –PSK și a polizaharidelor- peptide PSP cu proprități imunomodulatoare excepționale. Merită menționată și o cantitate de vitamina D și de gluconoxiloman.
Ciuperca Coriolus are efecte protectoare asupra sistemului pulmonar, hepatic, efecte antibacteriene și anivirale, antiinflamatorii. Însă, rolurile pentru care se evidențiază sunt cele imunomodulatoare și antitumorale. Efectele asupra sistemului imunitar ce se remarcă sunt următoarele activează macrofagele, celulele T, stimulează proliferarea aproximativ a tuturor liniilor leucocitare, stimulează eliberarea interferonului, a interleukinelor, reduce eliberarea de prostaglandine și leukotriene cu rol inflamator.
Prin potențarea activității sistemului imun, dar și prin proprietăți citostatice, antimetastatice, de inhibare a angionezei, extractul are activitate antineoplazică în diverse tipuri de cancere – cancerul colorectal, cancerul mamar, de prostată, pulmonar, esofagian, osos datorită PSK și a PSP. Extractul de Coriolus versicolor are eficiență demonstrată singur, cât și prin acțiune sinergică cu radioterapia și cu mytomicina C. Are și activitate de reducere a carcinogenezei a diferiților factor cancerigeni precum substanțe din fumul de țigară, azbestul, fiind util în administrarea cu scop preventiv.
La nivel respirator, ameliorează tusea, dispneea, detoxifică plămânii fumătorilor, îmbunătățește clearence-ul muco-ciliar de la nivelul mucoasei respiratorii. Extrctul este deosebit de util în infecțiile respiratorii, bronșiectazii, bronșite și alte afecțiuni din spectrul problemelor ce afectează aparatul pulmonar.
La nivel hepatic, stimulează regenarea celulară, are efect antioxidant, antiinflamator, reglează cantitatea produsă de interferon endogen și de interleukine, îmbunătățește imunitatea celulară, fiind deosebit de eficient în hepatitele de etiologie virală cu virus hepatic B, C și chiar în formele avansate de boală hepatică, în ciroză. Scade nivelul transaminazelor hpatice, normalizează funcția hepatică, diminuează simptomele bolii. Totodată, combate infecțiile virale localizate la nivelul altor organe și infecțiile sistemice cu Human Immunodeficiency Virus, virusul Epstein Barr, Human Papilloma Virus, Herpes simplex prin aceleași mecanisme.
Prin acțiunea hipolipemiantă, este indicat extractul în dislipedemii, ateroscleroză și la persoanele predispuse. Are acțiune antidiabetică, crește secreția de insulină, crește absorbția de glucoză la nivel hepatic, stimuleză glicogenogeneza.
Contraindicații. Nu se administrează persoanelor însărcinate și celor care alăpteză.
Bibliografie
https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/coriolus-coriolus-versicolor-11853715

Coriolus versicolor si Tremella fuciformis Specii medicinale putin cunoscute i


https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/trametes-versicolor
https://www.researchgate.net/publication/247854972_Medicinal_Value_of_Turkey_Tail_Fungus_Trametes_versicolor_LFr_Pilat_Aphyllophoromycetideae_A_Literature_Review