Ganoderma lucidum este un fung oriental ce face parte din familia reishi cu importante efecte asupra organismului prin biomoleculele active, dintre care cele mai importante sunt polizaharide, peptidoglicani, triterpene. Conține și o cantitate de micromolecule – seleniu, fier, calciu, magneziu.
Unul din cele mai importante beneficii ale acestui fung este efectul de boosting asupra sistemului imun prin promovarea functionalității normale a celulelor implicate în apărarea organismului împotriva infecțiilor și nu numai. O serie de numeroase trialuri clinice au demostrat creșterea numărului de celule implicate în procese imunologice și a citokinelor.
Deși ajută la întărirea imunității, ciupercile Ganoderma au efect antiinflamator și reduc procesele oxidative prin scăderea IL-1 și TNF alfa și prin creșterea enzimelor antioxidante precum superoxidismuaza, glutation peroxidaza.
Datorită efectelor asupra sistemului imun, în special asupra leucocitelor, ciupercile de tipul Ganoderma lucidum au o eficiență asupra neoplaziilor, reduc dimensiunea tumorală, cresc apărarea împotriva tumorilor, reduc riscul de metastazare, în special în cazul cancerului mamar, cancerului colorectal. Totodată, reduce dimensiunea prostatei în cazul hiperplaziei benigne de prostată, îmbunătățind simptomatologia acesteia simțitor.
Se consideră că are efecte și asupra sistemului nervos central, având efecte de relaxare, antianxietate, este indicată în anxietate, depresie, boseala cronică, psihoze maniacale cu tendință autolitică, dar și în Alzheimer.
În ceea ce privește sistemul cardiovascular, extractul acționează benefic asupra cordului și vaselor, reduce tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sanguină, are efct vasodilatator, are efect hipolipemiant scade nivelurile colesterolului în sânge. Este recomandata astfel în hipertesiune arterială, angină pectorală, dislipidemii, boală arterială periferică. Are și efecte antidiabetice precum scăderea necesarului de insulină, reducerea nivelelor glicemice.
Indicații: Datorită efectelor sale imunomodulatoare, acest extract este indicat în infecții bacteriene și virale, atât pentru prevenția acestora, cât și în cadrul infecțiilor active. S-au dovedit deosebi de eficiente în infecțiile tractului urinar, în infecțiile tractului respirator, în infecțiile cu HPV.Poate fi administrat și în boli inflamatorii precum reumatismul, conjunctivita, diferite afecțiuni cutanate. Ca adjuvant, poate fi folosit în diabetul zaharat.Nu au fost decelate efecte adverse..
Contraindicații: nu se indică folosirea extractului de Ganoderma lucidum de către pacienții care au afecțiuni autoimune și de către pacieții care au în terapia curentă o medicație imunosupresoare.
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/
https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits#section2
https://examine.com/supplements/ganoderma-lucidum/