Lemnul dulce conține soponine triterpinice precum glicirizina, fitosteroli, flavonoizi, glucoză, fructoză, zaharoză, numeroase vitamine, estrogen.
Are următoarele efecte asupra organismului expectorant, antispastică, diuretică, antalgică, antiinflamatori, anorexigenă, scade pofta de mâncare, antitoxinică, detoxifiantă, hipocolesterolemiant.
Extractul are aplicații în terapia gastritelor, ulcerului gastric și dudodenal, pentru efectul antiinflamator și analgezic. Este util în inflamații ale gingiilor, afecțiuni dermatologice precum psoriazisul sau diferite eczeme, în poliarttrita reumatoidă, în bronșită, pentru ameliorarea simptomelor în dismenoree. Este indicat și pentru scăderea în greutate în obezitate și scăderea valorilor colesterolului.
Printre efectele adeverse se numără creșterea tensiunii arteriale, edemele. Se recomandă precauție la administrarea pe perioada sarcinii, la persoanele care au cancer ovarian sau mamar datorită conținutului ridicat de estrogen și persoanelor cu diferite afecțiuni renale sau hipertensiune arterială.

Bibliografie
https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/lemn-dulce-glycyrrhiza-glabra-11455344
https://hypericumimpex.ro/lemnul-dulce-glycyrrhiza-glabra/