Conține omega 3, omega 6 și acizi grași esențiali, lipide, glucide, flavonoide, proteine, ulei volatil și nigelonă, timochinona. Datorită acestor substanțe active are efecte antiinflamatorii (reduce formarea de leukotriene, de factor de necroză tumorală), stimulează producerea de interferon, antibacteriene, antioxidante, anticancerigene,inhibă glucogeneza, crește sensibilitatea la insulină- antidiabetice, anticonvulzivante și alagezice, reduce tensiunea arterială și favorizează procesele de vindecare. Se consideră și că au anumite efecte asupra sistemelor reproductiv (contraceptiv, promovează travaliul), digestiv și sistemul nervos central.
Extractul de negrilică este indicat în diverse afecțiuni în astm, bronșită astmatiformă, hepatite, sinuzită, artrită reumatoidă, majoritatea afecțiunilor autoimune, în perioadele de convalescență. Este util în infecțiile bacteriene, are efecte analgezice, în special în durerile articulare. Are efecte benefice și în amenoree. Stimuleză producerea de urină, având efect diuretic, în edem, retenție lichidiană, infecții urinare, litiază. În administrare topică este recomandat în durerile de dinți, durerile de cap, paraziți externi. Numeroase studii atestă eficiența anticancerigenă a Nigellei sativa, în deosebi în cancerul pancreatic și cel de colon.
Nu au fost menționate efecte adverse în literatura de specialitate.
Contraindicații : sarcină, febră.

Bibliografie
https://www.medicinetraditions.com/nigella-gith.html
Domestication of plants in the old world (3 ed) Oxford University Press
A review on therapeutic potential of Nigella sativa A miracle herb AHMADa, Siddique NA, Anwar F. în Chinese Medicine Journal
Phytochemestry, pharmacology and therapeutic uses of black seed de Wesam Kooti, Naim Sharafi
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=nigella%20sativa