Pleurotus ostreatus conține betaglucani, glicoproteine, lovastatină, ostreolizină, lectine, acid palmitic și oleic, terpenoizi, alkaloizi.
Principala acțiune este asupra nivelului seric de colesterol, scade producerea endogenă de colesterol, inhibând HMG-CoA, dar și scade absorbția la nivel intestinal. Extractul este indicat în hipercolesterolemii, dislipidemii, ateroscleroză, patologii diverse cardiovasculare. Are și efect antiagregant, vasodilatator, antioxidant și antiinflamator.
Este indicat în diverse infecții bacteriene cu E.coli, S. epidermididis, S.aureus, Streptococus și fungice cu Candida. Are și efecte antivirale, fiind indicat în diferite viroze respiratorii, în principal. Un alt benefic în cadrul pacenților ce au diferite infecții, este imunostimularea pe care Pleurotus o exercită.
Extractul are efect benefic asupra funcției hepatice, are efect antiinflamator, are efect antifibrinogenic la nivel hepatic, inhibă necroza hepatocitelor, încurajează regenerarea hepatică, normalizează funcția ficatului pe termen lung. Este indicat în cirza hepatică, hepatite cronice, steatoză hepatică.

Bibliografie
http://www.medicalmushrooms.net/pleurotus-ostreatus-oyster-mushroom/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24941164
https://www.researchgate.net/publication/259867820_Medicinal_Properties_of_Pleurotus_Species_Oyster_Mushroom_A_Review