Planta conține o cantitate relativ mare de uleiuri esențiale volatile (menol, timol, mentonă), substanțe polifenolice, taninuri, flavonoizi.
Asupra organismului are numeroase acțiuni – anestezic și analgezic pentru mucoasa gastrică. Antiemetic, stimulează atât secreția, cât și eliminarea bilei, proprietăți spasmolitice, antifermentative, dezinfectante, antiseptic, deongestionant și la nivelul căilor respiratorii. Sunt studii care atestă că unele componente din mentă au efecte anticancerigene.
Datorită efectelor benefice este indicată în diaree, diskinezie bliară, colecistite, litiază biliră, dispepsie, antiemetic, colici intestinale, colon iritabil, analgezic și decongestionant în cazul afecțiunilor ale sistemului respirator și a celor ce vizează sinusurile – răceli, gripe, infecții orale, infecții respiratorii, bronșite, pentru dureri de cap și migrene.
Nu este indicată administrarea în cazul copiilor, pe perioada sarcinii și a alăptării, persoanelor care au boală de reflux gastroesofagian.

Bibliografie
https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/menta-mentha-piperita-11471486
http://www.naturalherbs.ro/herbs/ro/gyogynovenyek/specii-de-manta-mentha-spp/