Shiitake este un fung care conține numeroase elemente bioactive – polizaharide, aminoacizi, beta-glucagon, lentinacin și microelemente – mangan, seleniu, zinc.
Efectul extrasului este în principal asupra sistemului imunitar, stimulează proliferarea și activarea macrofagelor, a limfocitelor T, a celulelor NK și secreția de IgA. Astfel, extrasul are efect asupra microorganismelor, are efect curativ în infecțiile acute și îmbunătățește simptomatologia în infecțiile cronice. Are și efecte antinflamatorii evidente. Folosirea extrasului este indicată în candidoză, infecții bacteriene și virale, HIV, dermatite, poriazis, hepatite.
Efectul antineoplazic este binecunoscut și documentat. Este indicat în cancerul colorectal și cancerul mamar epitelial secundar stimulării efectelor imunomodulatoare, antiproliferative tumorale și de inhibare a celulelor neoplazice.
Asupra sistemului cardiovascular, shiitach scade nivelul colesterolului, scade riscul și progresia aterosclerozei. Scade nivelul moleculelor de adeziune, scade adeziunea trombocitelor, îmbunătățește circulația sanguină. Are și efect antioxidant.
Efectele adverse sunt rare – fotosensibiliatea și reacția alergica.
Contraindicații. Nu se folosesc pe perioada sarcinii și a alăptării.

Bibliografie
https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/shiitake-lentinula-edodes-11853390

LENTINULA EDODES- SHIITAKE