Extractul conține silimarină (amestec format din silibină, silidianină, silcristină), flavonoli, aminoacizi, acid fumaric, tocoferol, steroli, saponozide.
Are numeroase beneficii asupra organimsului uman precum cea hepatoprotectoare, stimulează regenerarea celulelor hepatice, coleretic, colagog, decongestive, antiinflamator, hipocolesterolemiant, antitumoral, neurotrofic și neuroprotector, duce la creșterea valorilor tensiunii arteriale, reduce toxicitatea substanțelor la nivel hepatic, favorizând metabolizarea acestora.
Este indicat drept adjuvant pentru efectele sale în hepatite acute și cornice, ciroza hepatica, insuficieța hepatica și intoxicații. Alături de afecțiunile ce vizează ficatul în care este indicat extractul de armurar se număra și hipercolesterolemia, dispepsia, hipotensiunea. Se consideră că are un efect deosebit în hepatita indusa de etanol, îmbunătățind cu mult funcția hepatică prin efectul pro-regenerant pe care îl are. Totodată, extractul de armurariu este indicat și în anumite tumori precum cancerul de piele, de prostată, de vezica urinară, col uterin, colon, tumori hepatice și pulmonare. Este indicat în asociere cu medicamente hepatotoxice cu scop preventiv.
Bibliografie
⦁ https://europepmc.org/abstract/med/976944
⦁ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11735632