Timaoglycemic este astfel un produs ce este recomandat în special în diabetul zaharat. Acest produs inovator acţionează pe mai multe planuri, ceea ce face ca succesul terapeutic să fie unul garantat. La nivel intestinal, este inhibată absorbţia glucozei, astfel nivelelel glicemiei vor fi unele mult reduse.

Stimulează secreţia pancreasului restant, mai exact celulele beta, să producă insulină și astfel nevoia exogenă este una mult redusă. Totodată, o parte din ele conţin chiar substanţe insulin – like, extrem de similare compușilor endogemi și acţionând conform similitudinii genetice.

Pe lângă activitatea hipoglicemică prin diferitele mecanisme, extractul are acţiune protectoare și profilactică și în ceea ce privește complicaţiile acestei disfuncţii metabolice, complicaţii precum cele cardiovasculare, infecţii.

Metodele revoluţionare de extragere a substanţelor active reușește să izoleze partea plantei care să acţioneze ţintit asupra organului afectat, îmbunătăţind simptomatologia.
Pot fi administrate chiar cu scop curativ în afecţiunile acute. Substanţe precum galegina, fitosteroli, saponozide, viscine, mucilagii, triterpine, tanini, cumarine, obţinute prin metode moderne din plantele constituente, sunt cele cărora le este datorat efectul benefic al Timaoglycemic asupra organismului.

Extractul are rol de a regla și menţine homeostazia organismului, dar în pricipal, efectele maxime le are asupra metabolismului glicemic. Reușește să menţină nivelul glicemiei la normal, chiar și de la valori exagerate. Efectele hipoglicemiant și de scădere a gluconeogenezei, a glicogenolizei ale Schindufului, Negrilicei și Brusturelui sunt îmbinate pentru a atinge un efect maxim. Schinduful scade și toleranţa la hiperglicemie, pe lângă efectul hipoglicemiant. Ciumăreaua are efect hipoglicemiant prin stimularea pancreasului de a produce insulină care este singurul hormon hipoglicemiant endogen. Astfel, extractul potenţează rezervele
hipoglicemiante ale organismului, bazându-se pe resursele proprii. Așadar, extractul are efect de scădere a glicemiei și acţionează prin diferite mecanisme pentru a menţine o stare euglicemică în toate cazurile de diabet zaharat.

Totodată, pe lângă acţiunea semnificativă asupra metabolismului
glicemic, are acţiune și asupra metabolismului lipidic, scade nivelul colesterolului, în special a LDL – ului și nivelul trigliceridelor.

Prin Gallega officinalis, extractul are o activitate de stimulare a activităţii la nivelul tractului digestiv, promovează o motilitate normală la nivel intestinal, stimulează secreţia de enzime digestive, stimulează apetitul.
Asupra ficatului, extractul are acţiune detoxifiantă, favorizeză regenerarea hepatică, protejează hepatocitul de substanţe toxice.

Efectele asupra aparatului cardiovascular sunt menţionabile – are activitate vasodilatatoare, susţine permeabilitatea la nivel capilar, cardiotonică, scade tensiunea arterială, îmbunătăţește circulaţia centrală și periferică, protejează endoteliu vascular.

Activitatea asupra acestui sistem recomandă administrarea lui în hipertensiune artrială, insuficienţă cardiacă, angină pectorală, accidnte vasculare , accidente ischemice tranzitorii, ateroscleroză, edeme cu origine
cardiacă.

Extractul Timaoglycemic are și acţiune galactogenă, este indicat deci și în lactaţie insuficientă.

Unul din altele efecte asupra organismului la nivel sistemic ce merită luat în considerare este cel de imunomodulator, îmbunătăţește activitatea imună a organismului

O particularitate inovativă a produsului constă în folosirea ciupercilor în scop benefic pentru organism.

Prin molecule foarte similare celor din organismul uman acţionează rapid și eficient, efectele adverse fiind minime, chiar inexistente după metodele de extragere folosite. Utilizarea în extract are la bază folosirea resurselor proprii organismului de a se trata.

Ciupercile Shiitake au rol imunomodulator, anticancerigen, rol protector cardiovascular, hipolipemiant. Astfel, pe lângă menţinerea homeostaziei în general a corpului, efectul protector pentru efectele adverse ale diabetului zaharat sunt relevante.

Ganoderma applanatum are efecte antidiabetice binecunoscute. Are o activitate relevanta și la nivel enzimatic, inhibă alfa glucozidaza și aldoza reductaza. O altă activitate este scăderea anticorpilor pentru insulină și îmbunătăţește supravieţuirea pe termen lung și crește timpul până este inevitabilă utilizarea insulinei externe. Este încetinită absorbţia zaharurilor, se reduce astfel glucoza plasmatică.

Ciupercile Pleurotus conţin o cantitate de insulină suplinind nevoia organismului secundar hiperglicemiei prin feedback. Pe lângă acest efect, sunt studii care atestă stimularea porţiunii endorine a porţiunii restante a pancreasului să producă singurul hormon hipoglicemiant al organismului.

Un rol esenţial în tratamentul diabetului zaharat o au și substanţele active din ciupercile Chaga – terpenoide, acizi oxalici, galici, inotodiol. Acţionează la nivel enzimatic, inhibă alfa glucozidaza,

astefl va scădea absorbţia glucidelor la nivel intestinal, drept urmare, nivelul glicemiei va fi mult mai ușor de menţinut sub control. Pe lângă efectele menţionate, ciupercile Chaga au un rol deosebit și în imunomodulare – cresc reistenţa împotriva infecţiilor. Numeroase studii atestă și un efect antioxidant, antimutagen și anticancerigen. Este bine cunoscut rolul atât preventiv, cât și terapeutic al acesteia în ceea ce privește, în special, cancerul colorectal și tumorile de la nivel hepatic.