Acest extract conține plante full spectrum și ciuperci ce sunt supuse unor tratamente la temperaturi reduse, pentru a obține doar substanțele active după extracție în cantități bine definite. Principiile active sunt ușor metabolizabile, vin în ajutorul organismului pentru păstrarea homeostaziei organismului, menținerea stării de sănătate și în mod direct pentru combaterea efectelor adverse ale intoxicațiilor cu diverse metale grele. Eficacitatea acestui complex are la bază numeroase substanțe active cu rol benefic asupra organismului precum taninuri, sesquiterpene, acizi organici, fitosteroli, flavonoizi, tocoferoli, fenoli, microelemente, vitamine (B1, B6, C, E), enzime implicate în procese fiziologice ale organismului sau care protejează țesuturile de acțiunea oxidantă a metalelor grele – catalaza, glutationul.

Toxicitatea metalelor grele reprezintă o situaţie medicală puţin întâlnită, dar totuşi semnificativă clinic. Dacă nu este recunoscută şi tratată corespunzător, poate determina morbiditate şi mortalitate semnificative. Vorbim despre o intoxicație cu metale grele în diferite situații, dintre care cel mai des întâlnit este cazul expunerii profesionale în diferite industrii. Un alt aspect ce este menționabil în acest caz este efectul mai puternic asupra organismului la expunerea cronică deoarece se creează depozite ce acționază timp îndelungat și sunt mai greu de diagnosticat. Mai poate fi cazul unei intoxicații secundar condițiilor de mediu – apă contaminată, alimente, medicamente sau accidentală. Metalele pot pătrunde în organism pe cale: orală (prin alimente, apă), inhalatorie sau prin absorbţie la nivelul pielii.

Aproape toate organele sunt implicate în toxicitatea prin metalele grele; cele mai afectate organe sunt: sistemul nervos central, sistemul nervos periferic, sistemul gastrointestinal, hematopoetic, renal şi cardiovascular; în mai mică măsură, toxicitatea Pb implică sistemul musculoscheletal şi reproductiv; tipul organului afectat şi severitatea afectării variază cu metalul implicat, vârsta individului şi nivelul toxicităţii. Metalele grele se leagă de oxigen, nitrogen şi grupările sulfhidril din proteine, determinând alterări ale activităţii enzimatice.

Mercurul este un metal greu ale cărui efecte includ afectarea creierului, a rinichilor si a plamanilor. Simptomele cele mai frecvente sunt: tulburari senzoriale (vaz, auz, vorbire), lipsa de coordonare, afectarea memoriei, tremor, dureri de cap, greata, varsaturi, dureri abdominale, dificultati de respiratie. Triada simptomatică în intoxicaţia cu mercur este următoarea: disfuncţii articulare, perturbarea activităţii musculare şi ingustarea câmpului vizual. Expunerea cronică la formele metalice şi anorganice ale mercurului determină nervozitate, tremor şi iritaţia mucoaselor, leziunile la nivelul SNC pot căpăta caracter ireversibil. Armillaria mellea are un efect deosebit împotriva acestui metal greu. În ceea ce privște simtpromatologia produsă de acest metal, extractul i se adresează în special prin conținutul în Vaccinum myrtilius. Acesta are numeroase beneficii asupra sistemului ocular, fiind demonstrate efecte pozitive și în cadrul altor afecțiuni de la acest nivel precum cataractă, degenerescență maculară, glaucom, retinopaie diabetică și altele.

Plumbul este toxic pentru multe organe si tesuturi, incluzand inima, oasele, intestinele, rinichii si sistemele de reproducere si cel nervos. Plumbul interfereaza si cu dezvoltarea sistemului nervos si este, prin urmare, deosebit de toxic pentru copii, provocand tulburari permanente de invatare si de comportament. Simptomele includ hipertensiune arteriala, durere abdominala, confuzie, cefalee, anemie, iritabilitate și, în cazuri grave, convulsii, coma sau chiar deces. Prunella vulgaris protejează sistemul nervos central de aceste efecte, are efect neurotrofic, îmbunătățește circulația la nivel cerebral pe termen lung. Ba mai mult, s-au dovedit efecte benefice și în cazul afecțiunilor degenerative cognitive de tipul Alzheimerului sau schizofreniei.

Arsenicul acest metal este prezent in pesticide, detergenti de rufe, fum de tigara, sare de masa si chiar in apa de baut. In cazul intoxicatiilor cu arsenic, simptomele cele mai frecvente includ dureri de cap, sufocare, convulsii, schimbarea culorii unghiilor, hematuria, oboseala, varsaturi, dureri abdominale, caderea parului. În cazul expunerii cronice, s-a observat o creștere a cazurilor de cancer bronhopulmonar la persoanele care au fost expuse la Arsenic.
Efectele toxice acute ale cadmiului depind de calea de expunere. Inhalarea unor cantităţi mari de particule de cadmiu produce într-o primă fază febră, cefalee, greaţă, vărsături, iritaţie nazofaringiană, tuse, dispnee, urmată de instalarea unei pneumonite chimice şi, posibil, a unui edem pulmonar acut letal. Expunerea cronică la particule de cadmiu în aerul respirat poate genera emfizem pulmonar. Inhalarea sau ingestia cronică a acestui metal determină leziuni renale, caracterizate prin disfuncţie tubulară şi/sau glomerulară cu proteinurie, alterarea capacităţii de concentrare a urinii şi scăderea clearance-ului la inulină. Un alt efect al expunerii cronice este perturbarea metabolismului osos cu osteomalacie, osteoporoză şi risc crescut de fracturi spontane. Aceste efecte asupra sistemului osos sunt ușor combătute prin efectele Pleurotus ostreatus. Ciuperca Pleurotus Ostreatus este singurul aliment non animale care contine vitamina D atat de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea organismului uman, în special a sistemului osos. Reprezintă, de asemenea, o valoroasa sursa de aminoacizi esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.

Expunerea cronică prin inhalarea compuşilor de crom insolubili poate produce pneumoconioză cu alterarea funcţiei pulmonare. Expunerea la săruri anorganice solubile poate precipita apariţia de ulceraţii cutanate, dermatită, perforarea septului nazal şi manifestări respiratorii de hipersensibilizare, diferite patologii autoimune.

În primul rând, acest extract are efecte chelatoare asupra grupărilor care conțin metale grele în doze toxice. Mai exact, fiecare parte a acestui complex, fie că vorbim de un element al unei plante cu acțiune terapeutică sau un fung, se poate lega de un metal greu și astfel să interfere cu acțiunea sa toxică din organism. Extractul a fost conceput astfel încât să fie acoperită toată gama de metale grele cu care se poate produse o intoxicație cu efecte severe asupra omului. Cantharellus cibarius absoarbe și favorizează eliminarea radionuclizilor din organism în cantități foarte mari.

În al doilea rând, este favorizată eliminarea cât mai rapidă a acestori compuși format din metalul cu acțiune nocivă și elementul protectiv din extract. Mai exact, este înlesnită eliminarea la nivel renal, digestiv, pulmonar, alături de minimizarea efectelor toxice asupra acestor sisteme, nefropatia și în final, bola renală cronică fiind unul dintre cele mai întâlnite boli în această situație.

Protejează organele și țesuturile prin acțiunea antioxidantă și anticancerigenă. Reduce rata mutațiilor celulelor, scade activitatea factorilor externi mutageni, reduce angiogeneza tumorală, inhibă proliferarea tumorală, metastazarea prin conținutul în Ashwagandha, Glycyrrhiza glabra (și efect antitoxinic), Ganoderma applanatum, Convolvulus arvensis. Acțiune antioxidantă semnificativă și de reducere a îmbătrânirii celulare are și Pleurotus ostreatus, precum și Vaccinum myrtilius. Convolvulus arvensis are și efecte diuretice și laxative, asstfel, în cazul ingestiei accidentale în cadrul unei intoxicații orale cu un meta greu, favorizează eliminarea acestuia și scade timpul de contact al acestuia cu mucoasa gastrointestinală și astfel scade rata și timpul absorbției.

Este un booster pentru sistemul imun – antiiflamator – suprimarea citokinelor pro-inflamatorii, stimulează producerea de imunoglobuline, activează macrofagele, limfocitele T și NK prin acțiunea combinată tuturor plantelor și ciupercilor, în special ciupercile Chaga și Pleurotus.

Totodată, extractul vizează și simptomatologia pacientului. Are efecte anxiolitice, sedative, anticonvulsivante, .Efectele toxice de la nivelul tractului gastrointestinal, de la simpla diaree, greață, vărsături până la modificări importante ale funcționalității acestuia precum enterocolită, rectocolită ulcero hemoragică, sunt combătute prin conținutul în Sorbestrea, Chaga.

În ceea ce privește acțiunea toxică a radionuclizilor asupra maduvei hematopietice, aceasta se traduce prin diferite grade de anemie, limfopenie și trombocitopenie. Pacienții au aastfel semne și simptome care interferă cu bunăstarea lor, dar sunt greu de diagnostic în acest context din punct de vedere al etilogiei. Pot experimenta amețeli, oboseală, paloare, vertij, infecții recidivante și mai dese, precum și sângerări ale mucoaselor. Extractul se adresează acestor probleme prin conținutul în Tamarix gallica (Catina rosie). Cătina roșie stimulează măduva să producă celulele din sânge și astfel are puternici implicări asupra stării de sănătate.

Pe lângă protejarea de efectele nocive ale acestor elemente și scăderea ratei morbidității în cazul intoxicațiilor, extractul are anumite beneficii generale asupra organimsului precum îmbunătățește memoria și crește atenția și concentrarea, îmbunătățește controlul glicemic la persoanele cu risc de diabet și obezitate. Are efect protectiv la nivel cardiovascular – scade valorile tensiunii arteriale, nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Acțiunea de reducere a toxinelor de la nivel hepatic, precum și îmbunătățire activității acestuia este garanatată prin utilizarea acestui produs datorită amestecului de plante cu acțiune benefică la acest nivel precum Taraxacum officinale, Chaga, Ashwagandha.

O parte substanțială a ebenficiilor extractului se datorează conținutului în ciuperca Chaga. Aceasta are ativitate anticancerigenă, citostatică, antiinflamatorie, analgezică, antioxidantă. Totodată, are rol în consolidarea sistemului imunitar și are o pueternică acțiune antibacteriană și antivirală, protejând organismul de infecțiile care pot însoți intoxicația.

Pe lângă evitarea surselor de metale grele, deci consumul prea mare de pește, fructe de mare, persoanele care au acumulat metale grele în organism ar trebui să urmeze o serie de proceduri de detoxificare. O metodă prin care pacientul se asigură de eliminarea completă a metalelor grele din organism are la bază consumul acestui produs cu puternic efect detoxifiant.