Acest extract conține plante full spectrum și ciuperci ce sunt supuse unor tratamente la temperaturi reduse, pentru a obține doar substanțele active după extracție în cantități bine definite. Principiile active sunt ușor metabolizabile, vin în ajutorul organismului pentru păstrarea homeostaziei organismului, menținerea stării de sănătate și în mod direct pentru combaterea paraziților intestinali. Datorită conținutului diversificat și echilibrat, extractul are o eficiență mare asupra unei game foarte largi de paraziți care pt infesta omul. Mai mult, conținutul natural al acestui produs nu cauzează dezechilibre intestinale, nu supune ficatul la procese suplimentare de metabolizare și contribuie la funcționarea normală a organismului.

Eficacitatea acestui complex are la bază numeroase substanțe active cu rol benefic asupra organismului precum taninuri, sesquiterpene, acizi organici, fitosteroli, flavonoizi, tocoferoli, fenoli, microelemente, vitamine (B1, B6, C, E).
Arthemisia absinthum are efecte antiparazitare, în special, asupra viermilor cilindrici și asupra Enterobius vermicularis (oxiuri) și antibacteriene împotriva Borrelia burgdorferi. Totodată, conținutul în pelin are efect preventiv și eliminarea paraziților eventual restanți pe tractul gastrointestinal prin cțiunea promotilică pe care o exercită la acest nivel.

Conținutul de Coada șoricelului din extract are multiple efecte asupra tractului digestiv, în deosebi. Prin substanțele active are efecte antiinflamatorii, astringente, antiseptice, vermifugă, favorizează regenerarea hepatică, acțiune coleretică, gastroprotector. Extractul este astfel indicat cu eficiență maximă în parazitoze intestinale, colite, enterocolite, colici abdominale, diaree de cauză infecțioasă. Dincolo de efectele certe antiparazitare, Coada șoricelului are efect detoxifiant, favorizează eliminarea posibilelor toxine eliberate de paraziți ce altfel ar fi metabolizate la nivel hepatic, susține regenerarea hepatică. Suplimentar, asigură și protecția împotriva infecțiilor cu Trypanosoma cruzii, Plasmodium falciparum, Babesia gipsoni, Leishmania cutane.

Feniculul aduce un mare plus extractului prin efectele sale puternice antiparazitare, vermifuge. Influențează și simptomatologia pe care o pot avea persoanele cu parazitoze intestinale – antiemetic, tonic, antispastic, reduce constipația. Origanum vulgare face parte din grupul plantelor din extract care îți aduc beneficiul prin efectele sale asupra tractului digestiv – îmbunătățește motilitatea tractului digestiv, are efecte spasmolitice, stimulează pofta de mâncare, în colici abdominale, meteorism.

O parte din plante sunt adaugate extractului datorită efectelor sale asupra sistemului imun – Paeonia suffruticosa, Pychnathemum, Ribes uva-crispa– acestea stimulează proliferarea celuleor sistemului imun, activarea acestora, eliberarea de citokine, enzime conținute de celule implicate în apărarea specific și nespecifică și totodată efecte antioxidante, protective în ceea ce privește efectele inflamației asupra țesuturilor sănătoase ale organismului. Activitatea imunomodulatoare potențează efectele antiparazitare, asigură și un efect antibacterian și ajută la o revenire cât mai rapidă și facilă a organismului în perioada de recuperare. Paeonia suffroticosa se poate administra în gastrite și ulcere secundar infecțiilor cu Helicobacter pylori.

Tanacetum vulgare are efect vermifug, îmbunătățește digestia, ameliorează dyspepsia, diareea și alte eventuale semne și simptome digestive. Activitatea antihelmintică este exercitată în special asupra Ascaris lumbricoides (limbrici) și asupra Trichinellei.

Activitatea antimicrobiană și antihelmintică a Allium ursinum (leurda) și a Satureja hortensis întregesc formula complexă a acestui tratament datorită gamei largi de paraziți pe care aceștia au eficacitate, crește numărul de specii de paraziți pe care extractul are acțiune maximă, de unde și rezultatele benefice ale acestuia.

Anethum graveleons este activ pe diferite bacterii și paraziți dintre care cele mai relevante sunt diverse tipuri de tenii, Tribolium castaneum. Conținutul extractului în Isop crește efectul protectiv împotriva Giardia lamblia și Ascaridia galli.

Ocimum basilicum are numeroase efecte asupra microorganismelor, fungilor și paraziților prin inhibiția direct a creșterii acestora și distrugerea lor. Beneficiilor antihelmintice li se adaugă și efectele de îmbunătățire a funcționalității tractului digestiv. Un efect antiparazitar deosebit îl are asupra Giardia lamblia și Trypanosoma cruzii, în special la pacienții de vârste mici unde acest parazit pune cele mai multe probleme din punct de vedere al simptomatologiei.

În ceea ce privește conținutul fungic al extractului, combinația de ciuperci viează obținerea unui efect antiparazitar puternic, eficient prin potențarea efectelor ciupercilor între ele, dar și pe cele ale plantelor medicinale din formulă. Creșterea eficacitații este astfel asigurată prin includerea extractelor de ciuperci care conțin molecule similare celor din organismul uman, mai mult încurajând vindecarea prin resursele proprii. Efectul principal antiparazitar este obținut printr-un cumul de factori endogeni potențați precum motilitatea tractului gastrointestinal, sistemul imun, flora bacteriană.

Lepista nuda și Chantarellus cibarius sunt fungi care favorizează acțiunea sistemul imun prin activarea limfocitelor T, a eozinofilelor și bazofilelor și activitatea antiparazitară și chiar antibacteriană a acestora. De exemplu, acțiunea bacteriostatică și bactericidă a Nicoreti se exercită asupra Bacilus cereus, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Salmonella, E. coli, Micrococcus flavus, Luteus. Gălbiorii au și efecte care combat efectele parziților asupra locului pe care îl ocupa prin efectele antioxidante, sunt chelatori de radicali de oxigen, de fier, are efect neuroprotectiv, favorizează regenarea epiteliilor, mucoasei intestinale potențial lezate de organismele parazite.

Coprinus comatus asigură eficacitatea în secial asupra nematodelor (viermi cilindrici) care pot fi localizați intestinal sau tisular (mușchi, ficat, creier). Activitatea asupra nematodelor este deosebit de eficace pe baza mecanismelor și anume produce o serie de toxine, imobilizează viermii și îi colonizează după ce a format niște pori prin care pătrund în aceștia și astfel îi elimină.

Acest extract are o acțiune antiparazitară bazată pe amestecul complex, bine definit de părți folositoare ale plantelor meționate. Activitatea antiparazitară directă de ucidere a paraziților intestinali și extraintestinali este acompaniată de o serie de alte acțiuni binefăcătoare ale plantelor. Favorizează și eliminarea paraziților, poate fi folosit chiar și cu scop preventiv în ceea ce privește diferite infestări parazitare întrucât nu există efecte adverse, compoziția sa fiind una naturală. Totodată, extractul îmbunătățește și starea pacienților, ameliorând mult simptomatologia acestora dacă există. O altă cale care contribuie la maximizarea eficacității acțiunii antiparazitare a extractului este cea imunomodulatoare. Extractul folosește resursele proprii ale organismului de apărare, sporind numărul și activitatea celulelor sistemului imun.

Un alt beneficiu cert al acestui produs rezidă și din activitate antibacteriană a acestuia. Astfel, dacă există un dubiu diagnostic în ceea ce privește simptomatologia din sfera tractului gastrointestinal și etiologia acesteia sau în cazul unei suprainfecții bacteriene, axtractul asigură într-o mare măsură siguranța și eficacitatea tratamentului.