Acest extras conține plante full spectrum și ciuperci ce sunt supuse unor tratamente la temperaturi reduse, pentru a obține doar substanțele active după extracție în cantități bine definite. Principiile active sunt ușor metabolizabile, vin în ajutorul organismului pentru păstrarea homeostaziei organismului, menținerea stării de sănătate și în mod direct pentru tratarea leucemiilor la copii. Datorită conținutului diversificat și echilibrat, extractul are o eficiență mare asupra sistemului hematopoietic care este implicat în cazul leucemiilor. Mai mult, conținutul natural al acestui produs nu cauzează dezechilibre intestinale, nu supune ficatul la procese suplimentare de metabolizare și contribuie la funcționarea normală a organismului.
Eficacitatea acestui complex are la bază numeroase substanțe active cu rol benefic asupra organismului precum taninuri, sesquiterpene, acizi organici, fitosteroli, flavonoizi, tocoferoli, fenoli, microelemente, vitamine (B1, B6, C, E).
Leucemiile sunt un grup de hemopatii maligne care afectează tânărul organism printr-un risc anemic, infecțios și hemoragic crescut. Totodată, efectele acestei maladii se traduc și prin afectarea altor organe periferice (ganglionii, ficatul, splina, sistemul nervos central, tegumentele) prin acumularea de celule tumorale.
Este necesar din aceste motive ca extrasul să se adreseze atât reducerii proliferării celulelor în exces, cât și simptomatologiei apărute secundar leucemiei din cauza bolii sau a complicațiilor implicate. Modificările apar la nivelul organelor hemaopoietice primare, măduva osoasă, și la nivelul leucocitelor care se află în număr anormal.
Astfel, continutul în anumite plante si ciuperci blochează efectele toxice ale mediului înconjurător asupra organismului care pot duce la modificări calitative și cantitative de exemplu, la nivelul ADN-ului celulelor suțe hematopoietice. Sunt reduse efectele radionuclizilor și absorbția metalelor grele care pot interfera cu buna funcționare a corpului. Au fost recunoscuți ca factori de risc expunerea la radiații, la radionuclizi, la substanțe toxice precum benzenul sau anumiți solvenți organici.
În primul rând, are efecte chelatoare asupra grupărilor care conțin metale grele în doze toxice. Extractul a fost conceput astfel încât să fie acoperite metalele grele care interferă cu funcționarea normală a măduvei hematopoietice. Cantharellus cibarius absoarbe și favorizează eliminarea radionuclizilor din organism în cantități foarte mari.
Protejează organele și țesuturile prin acțiunea antioxidantă și anticancerigenă. Reduce rata mutațiilor celulelor, scade activitatea factorilor externi mutageni, reduce angiogeneza tumorală, inhibă proliferarea tumorală, metastazarea prin conținutul în Glycyrrhiza glabra (și efect antitoxinic), Ganoderma applanatum, Convolvulus arvensis. Convolvulus arvensis are și efecte diuretice și laxative, astfel, în cazul ingestiei accidentale în cadrul unei intoxicații orale cu un metal greu, favorizează eliminarea acestuia și scade timpul de contact al acestuia cu mucoasa gastrointestinală și astfel scade rata și timpul absorbției.
Pe lângă prevenirea apariției, are efecte directe asupra sistemului imun.
O altă componentă importantă se adresează efectelor secundare ale hemopatiei asupra organismului. Astfel, sindromul anemic este tratat prin componența în Tamarix ramosissima (cătina roșie) și Isatis tinctoria. Aceasta stimulează creșterea numărului hematiilor. Cătina influențează și imunitatea nespecifică și astfel, participă în mod direct la protejarea împotriva infecțiilor. Extractul pate ameliora și severitatea, durata și frecvența hemoragiilor prin diversele sale componente.
În ceea ce privește sindromul infecțios, alte plante și ciuperci participă la protejarea organismului bolnav. Arthemisia absinthum are efecte antiparazitare, în special, asupra viermilor cilindrici și asupra Enterobius vermicularis (oxiuri) și antibacteriene împotriva Borrelia burgdorferi. Totodată, conținutul în pelin are efect preventiv și eliminarea paraziților eventual restanți pe tractul gastrointestinal prin acțiunea promotilică pe care o exercită la acest nivel. Protecție antibacteriană oferă și conținutul în Isatis tinctoria. Este activ pe gamă variată de bacterii gram pozitive şi negative ca Streptococcus hemoliticus, Bacillus subtilis, Salmonella typhi, Salmonella paratyphi, Escherichia coli, Shigella disenteriae, Shigella flexneri, Neisseria meningitidis, virusul menigitei, virusul mups.
O parte din plante sunt adaugate extractului datorită efectelor sale asupra sistemului imun – Paeonia suffruticosa, – acestea stimulează proliferarea celuleor sistemului imun, activarea acestora, eliberarea de citokine, enzime conținute de celule implicate în apărarea specific și nespecifică și totodată efecte antioxidante, protective în ceea ce privește efectele inflamației asupra țesuturilor sănătoase ale organismului. Activitatea imunomodulatoare potențează efectele antiparazitare, asigură și un efect antibacterian și ajută la o revenire cât mai rapidă și facilă a organismului în perioada de recuperare. Paeonia suffroticosa se poate administra în gastrite și ulcere secundar infecțiilor cu Helicobacter pylori.
O parte substanțială a benficiilor extractului se datorează conținutului în ciuperca Chaga. Aceasta are ativitate anticancerigenă, citostatică, antiinflamatorie, analgezică, antioxidantă. Totodată, are rol în consolidarea sistemului imunitar și are o puternică acțiune antibacteriană și antivirală.
Anumite modificări în anatomia și fiziologia ficatului se pot produce. O îmbunătățire a activității hepatice este garanatată prin utilizarea acestui produs datorită amestecului de plante cu acțiune benefică la acest nivel precum Taraxacum officinale, Chaga.
Totodată, extractul vizează și simptomatologia neurologica pe care pacientul o poate experimenta. Are efecte anxiolitice, sedative, anticonvulsivante. Conține substanțe cu rol protectiv, dar și de îmbunătățire a funcționalității acestui organ. De exemplu, Prunella vulgaris și Armillaeria mellae protejează sistemul nervos central de aceste efecte, are efect neurotrofic, îmbunătățește circulația la nivel cerebral pe termen lung. Ba mai mult, s-au dovedit efecte benefice și în cazul afecțiunilor degenerative cognitive de tipul Alzheimerului sau schizofreniei.
Efectele toxice de la nivelul tractului gastrointestinal, de la simpla diaree, greață, vărsături până la modificări importante ale funcționalității acestuia precum enterocolită, rectocolită ulcero hemoragică, sunt combătute prin conținutul în Artemisia, Chaga.
Efectele toxice asupra sistemului osos sunt ușor combătute prin efectele Pleurotus ostreatus. Ciuperca Pleurotus Ostreatus este singurul aliment non animale care contine vitamina D atat de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea organismului uman, în special a sistemului osos. Reprezintă, de asemenea, o valoroasa sursa de aminoacizi esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.
TimaoL este un produs care se adresează în special pacienților de vârstă pediatrică ce suferă de o hemopatie malignă. Extractul are pe lângă efectul preventiv, și unul de tratare a acestei afecțiuni, se garantează o eficacitate în îmbunătățirea stării de sănătate și prin efectele asupra celorlalte organe și sisteme.